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I.  In General. 
 
Q: Three agencies – the Federal Communications Commission (FCC), the Department of 
Education (D. of Ed.), and the Institute of Museum and Library Services (IMLS) – have 
responsibilities under this new law.  Will my library need to make multiple certifications to 
multiple agencies? 
 
A: No.  Covered libraries are required to file only one certification with one agency to avoid 
conflicting or duplicative requirements, among the three federal agencies involved.   
 

•  Every library receiving E-rate discounts for Internet access, Internet service, or 
internal connections must comply with the new amendments to section 254 of the 
Communications Act (as added by sections 1721 and 1732 of the new statute) and 
certify compliance with Children’s Internet Protection Act to the FCC.  That is the 
only agency to which these entities are responsible, even if they receive 
Elementary and Secondary Education Act (ESEA) title III or Library Services and 
Technology Act (LSTA) (state grants) funds.   

 
• School libraries receiving ESEA title III funds for computers or accessing the 

Internet, but no E-rate discounts, must provide their certification to the 
Department of Education. 

 
• Libraries receiving LSTA state grant funds for computers or accessing the 

Internet, but no E-rate discounts, must provide their certification under Museum 
and Library Services Act. 

 
Q: Do CIPA and the Neighborhood Act cover the same ground?  What is the relationship 
between the two different “acts”? 
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A: CIPA and the Neighborhood Act cover different ground and are not in conflict.  Both acts 
comprising the new law set forth requirements concerning the "protection" of minors from 
certain materials.   
 

The CIPA requires the filtering or blocking of certain visual depictions and requires 
libraries to adopt and implement an Internet safety policy and operate “technology protection 
measures” (blocking and filtering) if they receive--  

 
• E-rate discounts for Internet access, Internet service, or internal connections; 

 
• Funds under title III of ESEA to purchase computers used to access the Internet or 

to pay the direct costs associated with accessing the Internet; or 
 

• Funds under the state grant programs of LSTA to purchase computers used to 
access the Internet or to pay the direct costs associated with accessing the Internet 

 
The Neighborhood Act covers a broader range of content and certain prohibited 

activities, pertains to the universal service discounts only, and requires libraries to adopt and 
implement an Internet safety policy – essentially an “acceptable use” policy – addressing various 
specific issues and to do so with local participation.  One of a number of elements of the Internet 
safety policy is the use of blocking or filtering technology (referred to in the legislation as a 
“technology protection measure.”  (The specific requirements relating to blocking or filtering 
technology and the timing and procedures for certifying their use are contained in the CIPA.) 
 
II.  Applicability and Scope. 
 
Q: Does the new law apply to academic or college libraries? 
 
A: No.  Academic and college libraries are not covered under the E-rate provisions because 
they are not eligible for E-rate discounts and they are not covered under the LSTA provisions 
because those sections apply only to public libraries and libraries in public elementary and 
secondary schools. 
 
Q: Does CIPA apply to my library? 
 
A: CIPA applies to public libraries that receive—  

 
• E-rate discounts for Internet access, Internet service, or internal connections; 

 
• Funds under title III of ESEA to purchase computers used to access the Internet or 

to pay the direct costs associated with accessing the Internet; or 
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• Funds under the state grant programs of LSTA to purchase computers used to 
access the Internet or to pay the direct costs associated with accessing the Internet. 

 
All public libraries covered by virtue of their use of E-rate discounts for Internet access, Internet 
service, or internal connections must certify compliance to the Federal Communications 
Commission.  School libraries covered through use of title III funds certify to the Department of 
Education; public libraries covered through use of LSTA state grant funds certify to IMLS.  (See 
also the discussion on Certification below.) 
 
Q: My library does not receive E-rate discounts.  Will CIPA (or the Neighborhood Act) 
apply if we receive an LSTA grant that is for activities other than purchasing computers for 
accessing the Internet or for other Internet access costs?  
 
A: No, the requirements of CIPA are specifically tied to use of LSTA funds “to purchase 
computers used to access the Internet, or to pay for direct costs associated with accessing the 
Internet.”  If no LSTA funds are received by the library, or if those received are used for 
purposes other than those quoted, then CIPA simply does not apply.  (The Neighborhood Act 
applies only to E-rate recipients.) 
 
Q: Does the new law apply to libraries that do not have children’s collections or programs, 
or one located in a retirement community?  What about Braille and Talking Book Libraries for 
blind children – are they covered? 
 
A: Yes, in each instance.  Under the plain language of the statute, libraries must have safety 
policies that include the operation of blocking or filtering technology “with respect to any . . . 
computers with Internet access that protects against [even theoretical] access through such 
computers to visual depictions that are . . . obscene,” etc.  The statute requires that libraries 
receiving E-rate discounts or LSTA or ESEA funds for computers or Internet access adopt a 
policy for minors and adults that includes blocking or filtering technology, even if minors are 
unlikely to use their computers.  
 
Q: Will the required use of blocking or filtering technology apply where computers were 
purchased in the past with ESEA or LSTA funds, but such funds are not being used for Internet 
access and no E-rate discount is being received by the school or library? 
 
A: No.  While Congress might have applied the requirements of CIPA to attempt to require 
that any computer purchased with federal funds in the past must be subject to use of blocking or 
filtering technology, it did not do so.  The law states that “no funds . . . may be used to purchase 
computers used to access the Internet, or to pay for direct costs associated with accessing the 
Internet . . . .” unless the safety policy is in place and certification is made [emphasis added]. 
 
III.  “Technology Protection Measure”; Disabling. 
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Q: What is a “technology protection measure”?   
 
A: The law defines a “technology protection measure” as “a specific technology that blocks 
or filters Internet access to visual depictions that are— (A) obscene . . .; (B) child pornography . . 
.; or (C) harmful to minors . . .”  Although the law clearly requires the use of filtering or blocking 
technology, it does not require the use of specific filtering software or services.  Instead, CIPA 
requires schools or libraries covered by the new requirements to certify that they are using 
technology that blocks or filters access to visual depictions of the type specified in the 
legislation. 
 
Q: The new law appears to require only use of technology protection measures that block or 
filter Internet access to “visual depictions”; does that mean that I do not need to take steps to 
block or filter text, whatever the content?  
 
A: Yes.  CIPA requires only that covered libraries block or filter “Internet access to visual 
depictions . . . .”  Therefore, the blocking or filtering technology need not affect text, whatever 
the content, and setting a browser to “text only” would satisfy this requirement.   
 
Q: What kind of “visual depictions” must be blocked or filtered? 
 
A: For adults, the recipient of funds must block or filter access to visual depictions that are 
obscene (as defined by the federal obscenity statute, 18 U.S.C. ∋  1460 et seq.) and child 
pornography (as defined by 18 U.S.C. ∋  2256).  For minors, the recipient of funds must block or 
filter visual depictions that are obscene and child pornography, as well as visual depictions that 
are “harmful to minors.” 
 
Q: What is “obscenity”? 
 
A: The federal obscenity statute cited in CIPA does not itself contain an express definition of 
obscenity.  However, the Supreme Court (in Miller v. California, 413 U.S. 15 (1973)) has 
established a test for obscenity that is now implicitly incorporated into the federal statute: 
 

(a) Whether “the average person, applying contemporary community standards,” 
would find that the material, taken as a whole, appeals to the prurient interest; 

(b) whether the work depicts or describes, in a patently offensive way, sexual conduct 
specifically defined by the applicable state or federal law to be obscene; and 

(c) whether the work, taken as a whole, lacks serious literary, artistic, political, or 
scientific value. 

 
Q: What is “child pornography”? 
 
A: The federal child pornography statute, 18 U.S.C. ∋  2256, defines “child pornography” as 
“any visual depiction” of a minor under 18 years old engaging in “sexually explicit conduct,” 
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which includes “actual or simulated” sexual intercourse, bestiality, masturbation, sadistic or 
masochistic abuse, or “lascivious exhibition of the genitals or pubic area.”  The statute’s 
definition includes not only actual depictions of sexually explicit conduct involving minors, but 
also images that “appear to be” minors engaging in sexually explicit conduct. 
 
Q: What is “harmful to minors”? 
 
A: The act defines “harmful to minors” as “any picture, image, graphic image file, or other 
visual depiction that—  
 

“(A) taken as a whole and with respect to minors, appeals to a prurient interest in 
nudity, sex, or excretion; 

“(B) depicts, describes, or represents in a patently offensive way with respect to what 
is suitable for  minors, an actual or simulated sexual act or sexual contact, actual 
or simulated normal or perverted sexual acts, or a lewd exhibition of the genitals; 
and 

“(C) taken as a whole, lacks serious literary, artistic, political, or scientific value as to 
minors.” 

 
Q: What is a “minor”? 
 
A: The act defines “minor” as an individual who has not attained the age of 17. 
 
Q: Is there blocking or filtering technology available that actually filters or blocks access to 
obscenity, child pornography, and material harmful to minors without also restricting access to 
constitutionally protected speech falling outside these defined terms? 
 
A: No.  At this time we are aware of no filtering technology that will block out all illegal 
content, but allow access to constitutionally protected materials. 
 
IV.  Certification and Enforcement. 
 
Q: What kind of “certification” will be required by the FCC, D. of Ed., and IMLS? 
 
A: CIPA requires annual certification of compliance with the statute’s requirements that the 
covered library has in place the required Internet safety policy, which includes the operation of 
blocking or filtering technology, and is enforcing the operation of that technology during use of 
its computers.   
 
Q: To which agency will libraries be required to make this certification? 
 
A: Certification must be made only to one agency, depending on the category into which 
each covered library falls:  
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•  Every public library receiving E-rate discounts for Internet access, Internet 

service, or internal connections must certify compliance with CIPA to the FCC.  
That is the only agency to which these entities are responsible, even if they 
receive ESEA (title III) or LSTA (state grants) funds.   

 
• School libraries receiving ESEA title III funds for computers or accessing the 

Internet, but no E-rate discounts, must provide their certification to the 
Department of Education. 

 
• Libraries receiving LSTA state grant funds for computers or accessing the 

Internet, but no E-rate discounts, must provide their certification under Museum 
and Library Services. 

 
A detailed specification of CIPA’s certification requirements follows: 
 

Institution & Type of Support Applicable CIPA Requirements 
Library receives E-Rate support only Comply with E-Rate provisions only 
Library receives LSTA support only Comply with LSTA provisions only 
Library receives both E-Rate and LSTA support Comply with E-Rate provisions only 
Library receives no support from E-Rate or LSTA No requirements under CIPA  
  
  
  
  
  
 
Q: Who makes the certification if the library that ultimately receives the funds or E-rate 
discount is not the “applicant,” as is the case where there are state agencies or consortia who 
apply for the funds from the federal agencies and pass them on to other entities? 
 
A: We do not know the answer at this time. 
 
V.  Timing of Certification and Enforcement. 
 
 
Q: If a library certifies that it is in compliance, how would the responsible agency determine 
otherwise? 
 
A: If the library has in place an Internet safety policy that involves use of any blocking or 
filtering technology, and if it certifies that it is enforcing the operation of that technology, then 
noncompliance could be determined if the responsible agency receives a complaint and through 
investigation concludes that the certification was inaccurate or false.  Otherwise, the failure to 
certify would constitute the most likely ground for noncompliance.   
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Q: Can my library be sued to challenge noncompliance with CIPA or otherwise to enforce 
the statute’s new requirements? 
 
A: While this issue is not entirely free from doubt, it is the conclusion of ALA’s counsel that 
only a responsible government agency can enforce the statute as specified in the statute itself, 
and that CIPA authorizes no private right of action against a library for failure to comply. 
 
 
 


